Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Θεόδωρος Βασιλικός

Θεόδωρος Βασιλικός 8 Χρόνια 3 Μήνες πριν #24

  • petrosnikitas
  • Το Άβαταρ του/της petrosnikitas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Δημοσιεύσεις: 127
  • Κάρμα: 0

Πρωτοψάλτης και Χοράρχης, ο οποίος έλαβε τα πρώτα ακούσματα της Βυζαντινής μουσικής από τον πατέρα του, Αλέξανδρο, ο οποίος ήταν βαθύς γνώστης της μουσικής και έψαλλε σαν πρωτοψάλτης σε πολλούς κεντρικούς Ναούς των Αθηνών, αλλά και της επαρχίας, όπως Αγρίνιο, Τήνο κ.λ.π. Διδάχθηκε τη μουσική από τον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου καθηγητή του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Σε ηλικία 15 ετών διορίσθηκε Β΄ Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Τραχώνων, μετά δύο έτη στον Ι. Ναό Ιωάννου Χρυσοστόμου Νικαίας, και 18 ετών διορίσθηκε Α΄ Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίας Αικατερίνης Πλάκας.


Έκτοτε έχει διορισθεί ως Πρωτοψάλτης στους Ι. Ναούς Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω, Άγιον Νικόλαον Πειραιώς, Καθεδρικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης, Ι. Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, και από το 1973 έως σήμερα, στον Ι. Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά Αμπελοκήπων. Μετείχε ως Χορωδός, αρκετές φορές με την Χορωδία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» με Χοράρχη τον αείμνηστο Αντώνιο Μπελούση, καθώς επίσης σε όλες τις συναυλίες που διηύθυνε κατά καιρούς ο αείμνηστος καλλικέλαϊδος, Άρχων Πρωτοψάλτης Θρασύβουλος Στανίτσας.

Έχει μετάσχει σαν ερμηνευτής στο έντεχνο μουσικό έργο του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, «ΣΕΙΡΗΝΕΣ».

Ίδρυσε και διηύθυνε μέχρι σήμερα - σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα - τέσσερις πεντηκονταμελείς ονομαστές Χορωδίες. Στις δύο εξ αυτών χορηγοί ήταν το Υπουργείο Οικονομικών και η Ιονική Τράπεζα. Σήμερα διευθύνει τη δική του Χορωδία που φέρει το Ονοματεπώνυμό του «ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ».
Σ’ αυτές τις συγκεκριμένες Χορωδίες συμμετείχαν η συμμετέχουν, οι καλλιφονώτεροι Ιεροψάλται της Αττικής, που σήμερα ή είναι Πρωτοψάλται σε κεντρικούς Ι. Ναούς, ή είναι Χοράρχαι σε δικές τους Χορωδίες.

Έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδος είτε με τη Χορωδία του, είτε μόνος του σαν μονωδός, συνοδεία Ισοκρατών. Έχει συνεργασθεί με πολλούς Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς της Χώρας μας, διευθύνοντας ή ψάλλοντας σε εκπομπές Βυζαντινής μουσικής.

Μαζικά μέσα ενημερώσεως και ειδικοί, έχουν ασχοληθεί με τις κατά καιρούς συναυλίες, υπό την διεύθυνση του, καθώς επίσης και με τις μονωδιακές του εμφανίσεις, με σχόλια ευνοϊκότατα όχι τόσο για τον ίδιο το Χοράρχη, αλλά κυρίως για την αξία της Βυζαντινής μουσικής.Ο Θεόδωρος Βασιλικός και η Χορωδία του έχουν καταγράψει σε στούντιο τους περισσότερους ύμνους και ιερές ακολουθίες που ψάλλονται καθ' όλον το έτος στην Ορθόδοξη λατρεία μας. Ξεπερνούν τον αριθμό των διακοσίων έργων, και έχουν καταγραφεί σε Δίσκους, CD, και ΚΑΣΣΕΤΕΣ. Όλο αυτό το υλικό έχει ηχογραφηθεί και για λογαριασμό Ελληνικών και ξένων δισκογραφικών εταιριών. Στο εξωτερικό έχει ηχογραφήσει για λογαριασμό της Γαλλικής εταιρίας OCORA 25 έργα κλασικών συνθετών της Βυζαντινής μουσικής του 14ου, 18ου και 19ου αιώνος όπως είναι ο Ιωάννης Κουκουζέλης, Πέτρος Μπερεκέτης, Πέτρος Λαμπαδάριος, Θεόδωρος Φωκαεύς, Ιωάννης Πρωτοψάλτης και άλλοι. Έργα του από αυτή τη σειρά κυκλοφορούν στο μουσείο του Λούβρου, σε διαφόρους Πανεπιστημιακούς χώρους Ευρώπης-Αμερικής, και στα καταστήματα σοβαρής μουσικής. Όλο του συνολικά το έργο κυκλοφορεί από το 1969 έως σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στους εκκλησιαστικούς χώρους του Εξωτερικού, που ζουν Έλληνες. Όλα αυτά αναφέρονται για να καταδειχθεί πόσο ενδιαφέρον προκαλεί η μουσική μας σε εμάς τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους.

Είναι από τους πρώτους συγχρόνους - αν όχι ο πρώτος - Πρωτοψάλτης και Χοράρχης που διέδωσε και πρόβαλε τη Βυζαντινή μουσική έξω από τα σύνορα της Ελλάδος. Έχει προσκληθεί τρεις φορές από τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών, Αρχιεπισκόπους Αμερικής και Αυστραλίας κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΝ και ΣΤΥΛΙΑΝΟΝ, ψάλλοντας σε πολλές κοινότητες για τους απόδημους Έλληνες. Επίσης έχει προσκληθεί και συμμετείχε με τη Χορωδία του σε δεκάδες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική. Σε μια από αυτές τις συναυλίες το 1980 στο Παρίσι, προσκεκλημένος από τη Γαλλική Ραδιοφωνία RADIO FRANCE, διηύθυνε το πρόγραμμα που είχε ρεπερτόριο τη «Νεκρώσιμη Ακολουθία». Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη συναυλία αυτή μετέδωσαν ζωντανά συγχρόνως 12 Ραδιοφω­νικοί Σταθμοί της Ευρώπης - με αρκετά εκατομμύρια ακροατών - και μεταξύ αυτών και η Ελληνική Ραδιοφωνία Α΄ Πρόγραμμα, επίσης σε ζωντανή σύνδεση με το Παρίσι.

Το 1989 με πρόσκληση από το Βατικανό, η Χορωδία του έδωσε μεγάλη συναυλία με ειδικά επιλεγμένους ύμνους, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, παρουσία του Πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β΄, δεκάδων καρδιναλίων, και εξήντα χιλιάδων θεατών.

Έχει συνθέσει σε Βυζαντινή μουσική, για να επενδυθεί μουσικά, η τραγωδία του Αισχύλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ».

Η Γαλλική Ακαδημία Τεχνών, του έχει απονείμει το Βραβείο SARL CROSS για το φωνογραφικό του έργο σε διπλό άλμπουμ δύο δίσκων «Οι δύο Θείες Λειτουργίες Ιωάννου Χρυσοστόμου και Μεγάλου Βασιλείου». Έχει τιμηθεί στην Ελλάδα και, Κύπρο, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από πολιτιστικούς φορείς τέσσερις φορές για το συνολικό του έργο επάνω στη Βυζαντινή μουσική.

Σαράντα συνεχή χρονιά, προβάλλει και διαδίδει την Ορθοδοξία μας, μέσω της Θεόπνευστης Βυζαντινής μουσικής, που εκτός των άλλων, αυτή η μουσική, είναι η Κορωνίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έχουμε βαθύτατη υποχρέωση σαν γνήσιοι Έλληνες, να την προβάλουμε, να την μεταλαμπαδεύουμε στους νεώτερους ερμηνευτές, ούτως ώστε να ακούγεται και να διαδίδεται ανά τους αιώνες όσο θα υπάρχουν έθνη και πολιτισμοί, προς Δόξα και Τιμή του Ιδρυτού της Εκκλησίας μας. Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
  • Σελίδα:
  • 1